Hoe beïnvloedt lawaai op het werk ons?

Uit onderzoek blijkt dat onze akoestische omgeving van invloed is op hoe we ons voelen en op onze productiviteit. Het is dus belangrijk om geluid als een belangrijk onderdeel van het totaalplaatje te zien bij de inrichting van een werkomgeving, ongeacht het soort oplossing of het soort kantoor. Werkplekken met een evenwichtig geluidsniveau bevorderen welzijn en succes. Het is een kwestie van weten hoe geluid werkt en hoe het ons beïnvloedt.

Wat is geluid?

Geluid bestaat uit trillingen in de lucht, doorgaans weergegeven in de vorm van golven. De geluidsgolven kaatsen terug op harde oppervlakken zoals gladde wanden, vloeren, plafonds en glazen onderdelen, waardoor een onaangename echo in de ruimte ontstaat. Als het over akoestische oplossingen in een ruimte gaat, wordt daarom vaak de nagalmtijd gemeten. Dat is de tijd die het duurt voordat het geluidsniveau met 60 dB is gedaald ten opzichte van het oorspronkelijke niveau. Dus als u een aangename akoestische omgeving in een ruimte wilt creëren, moet u er soms eerst voor zorgen dat de geluidsgolven door de harde oppervlakken worden geabsorbeerd of gedempt, zodat de nagalmtijd wordt verminderd.

Hoe weet u of het geluidsniveau te hoog is?

De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat de geluidssterkte wordt gemeten in decibel. Maar wanneer is het geluidsniveau op kantoor te hoog? Dat is uiteraard in zekere mate subjectief; sommige mensen zijn gevoeliger voor geluid dan andere. Maar er zijn vrij veel interessante onderzoeken en richtlijnen. Zo is het risico op een hartaanval hoger bij 65 dB; dit is een gebruikelijk geluidsniveau in onze kantoren. Zelfs bij 55 dB heeft 40% van de kantoormedewerkers last van concentratiestoornissen.

15 dB

Ritselende bladeren

30-35 dB

Bibliotheek

Wat gebeurt er?
Door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen geluidsniveau voor ziekenzalen en klaslokalen

50-55 db

Stille kantoren

Wat gebeurt er?
40% van de kantoormedewerkers heeft last van concentratiestoornissen

Effect op de gezondheid
Hoge bloeddruk, slaapstoornissen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten

65 dB

Lawaaierige kantoren

Wat gebeurt er?
Gemiddeld geluidsniveau in klaslokalen en kantoren

Effect op de gezondheid
Het risico op een hartaanval neemt toe

70-85 dB

Verkeer

Wat gebeurt er?
In veel landen zijn er wettelijke voorschriften voor het gebruik van gehoorbescherming bij langdurige blootstelling aan lawaai

Effect op de gezondheid
Blijvend gehoorverlies en verhoogde cholesterolwaarden

Akoestische omgeving en productiviteit

Lawaaierige werkplekken kunnen gemakkelijk irritaties en concentratieproblemen veroorzaken. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat ons vermogen om te presteren verslechtert als er om ons heen duidelijk hoorbare en verstaanbare gesprekken plaatsvinden die niets te maken hebben met het werk waarmee we bezig zijn. Er werden drie verschillende omgevingen getest en vergeleken:

  • een individueel kantoor met een gesloten deur
  • een open kantoorlandschap met passende akoestische oplossingen
  • een open kantoorlandschap zonder akoestische oplossingen

Uit het onderzoek bleek dat het vermogen om te presteren in het open kantoorlandschap met passende akoestische oplossingen even goed was als in het kantoor met een gesloten deur. De prestaties verslechterden daarentegen in het open kantoorlandschap zonder geplande akoestische oplossingen. Het is dus mogelijk om betere omstandigheden voor individueel werk te creëren door ervoor te zorgen dat andere gesprekken die rond het individu plaatsvinden, minder goed hoorbaar worden. Met geluidsdempers en schermen kunt u zones voor meer geconcentreerd werk creëren, waar gesprekken en ander geluid om ons heen ons niet storen, ondanks dat we in een meer open omgeving zitten.

Op welke manier heeft lawaai invloed op onze gezondheid?

Niet alleen het vermogen om zich te concentreren en te presteren wordt door lawaai op kantoor beïnvloed. Uit onderzoek blijkt ook dat de stress die sommige mensen in een lawaaierige werkomgeving ervaren, kan leiden tot hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Er is tevens een verband tussen geluidsniveau en ergonomie vastgesteld. In een studie, gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology, is onderzocht hoe geluid van lage sterkte in een kantooromgeving van invloed is op medewerkers, vergeleken met wanneer ze in een stille omgeving zitten. Hoewel er geen verschil in productiviteit werd geconstateerd, werd vastgesteld dat de testgroep in de lawaaierige omgeving minder geneigd was om van werkpositie te veranderen. De medewerkers in de stillere omgeving verstelden hun stoel en voetensteun significant vaker. Bijgevolg was de ergonomie aanzienlijk slechter bij de testgroep die in de lawaaierige omgeving zat. Bovendien bleek er sprake te zijn van meer stress als gevolg van langdurig geluid van lage sterkte.

Zo creëert u een gezonde akoestische omgeving op kantoor

Neem uw organisatie en uw manier van werken als uitgangspunt en stel het kantoor samen met verschillende zones, die elk zijn afgestemd op een bepaald soort activiteit. Het moet altijd mogelijk zijn om in rust en stilte te werken, zonder te worden gestoord door de gesprekken van andere collega's. Tegelijkertijd moeten er ook ruimtes zijn waar gesprekken en samenwerking worden gestimuleerd. Houd er rekening mee dat we allemaal een andere persoonlijkheid en dus ook andere behoeften hebben. Luisteren naar de medewerkers en hen bij het proces betrekken speelt dan ook vaak een belangrijke rol bij het creëren van een akoestische omgeving waar iedereen tevreden is en zich goed voelt. Een eenvoudige en effectieve tool is werken met geluidsabsorberende en geluidsdempende schermen. Zo kunt u met koppelbare scheidingswanden snel een afzonderlijke ruimte in een ruimte creëren, in het midden van een open kantoorlandschap. Dit biedt u een flexibel kantoor dat eenvoudig kan worden aangepast aan verschillende behoeften en situaties. Vaste scheidingswanden gaan doeltreffend lawaai tegen, waardoor de akoestische omgeving in het gehele kantoor verbetert. Met legplanken, accessoires en kleurkeuzes kunt u de omgeving bovendien een persoonlijk accent geven. Op deze manier verbetert u niet alleen de akoestische omgeving, maar de kantooromgeving als geheel.

De gevoeligheid voor geluid is bij iedereen anders en het hedendaagse kantoor moet aan de behoeften van iedereen kunnen voldoen, in elke situatie. Juist daarom is een activity-based kantoor een goede oplossing: een flexibele, dynamische werkplek waar elke ruimte akoestisch is geoptimaliseerd voor een bepaald soort activiteit. Bedrijven die hierin slagen, hebben meer mogelijkheden om de productiviteit en het welzijn op kantoor, en op de lange termijn de winstgevendheid, te verbeteren. Het geven van prioriteit aan de akoestische omgeving moet gewoon als een slimme investering worden beschouwd, die zich op de lange termijn vaak terugbetaalt.

Kinnarps Next Office®


Onderzoek, strategie en advies om uw ideale kantoor te creëren

Ons Next Office-concept bestaat uit veel verschillende elementen: we leggen de fundering voor een nieuwe werkplek die speciaal voor u is ontworpen op basis van concrete hulpmiddelen, workshops en analyses. Een omgeving die de verschillende activiteiten die u gedurende de dag uitvoert ondersteunt, zowel als u individueel en met een hoog concentratieniveau wilt werken, als wanneer u wilt samenwerken.

Lees meer

Haapakangas, A., Haka, M., Keskinen, E.O., & Hongisto, V.O. (2008). Effect of speech intelligibility on task performance-an experimental laboratory study.
Evans, G.W., & Johnson, D.L. (2000). Stress and open-office noise. The Journal of applied psychology, 85 5, 779-83.
European Commission. (2006). Noise Increases the Risk of Heart Diseases. News Alert, issue 5.

Kunt u hulp gebruiken met de akoestische omgeving in uw kantoor?

Neem contact met ons op

Gerelateerde producten