Creëer focus: Verminder afleiding in jouw werkomgeving

Je aandacht erbij houden op het werk kan een uitdaging zijn. Collega's die praten, bewegingen in je ooghoek, schrapende geluiden van meubels, zoemende ventilatoren, slechte ventilatie, verblindend zonlicht of visuele afleiding zoals felle kleuren, patronen en rommelige boekenplanken. Het is belangrijk om negatieve afleiding in de werkomgeving te verminderen, omdat dit een directe invloed heeft op zowel het welzijn, de efficiëntie als de productiviteit. In dit artikel verkennen we enkele effectieve strategieën om afleiding te verminderen en een gezonde en aantrekkelijke werkomgeving te creëren.

1. Creëer een evenwichtige geluidsomgeving

Je krijgt de beste voorwaarden voor een goede geluidsomgeving als je al in de planningsfase aandacht besteedt aan akoestiek. Het loont altijd de moeite om de ruimte vanaf nul uit te rusten met akoestische plafonds en geluiddempende vloerbedekking. Met behulp van interieurontwerp versterk je vervolgens een goede geluidsomgeving door middel van gestoffeerd meubilair, geluidsabsorbeerders, gordijnen, planten, tapijten, geluidsabsorberende tafelbladen en meubilair met wielen. Goede akoestiek op de werkplek gaat niet over het creëren van een volledig stille werkomgeving, maar eerder over het balanceren van het geluid en het vinden van geschikte geluidsomgevingen voor alle soorten activiteiten.

Lees meer over akoestiek en hoe je voorwaarden creëert voor een goede geluidsomgeving

2. Definieer zones met verschillende focuslevels

Bij het plannen van je werkomgeving is het belangrijk om na te denken over hoe verschillende omgevingen ten opzichte van elkaar worden geplaatst. Ruimtes voor werk dat concentratie vereist, moeten bijvoorbeeld worden gescheiden van ruimtes waar veel beweging en interactie tussen mensen is. Een goed begin is daarom om de werkplek op te delen in verschillende zones, bijvoorbeeld een actieve zone waar er puls en beweging is, een zone voor semi-focus waar je geconcentreerd kunt werken maar met wat geklets op de achtergrond en een zone voor hoge focus waar je ongestoord werkt zonder te praten. Dit schept de voorwaarden voor iedereen om zijn taken gedurende de dag op de best mogelijke manier uit te voeren.

Wil je het ziekteverzuim terugdringen, de efficiëntie verhogen en een werkomgeving creëren waar werknemers naar verlangen?

ONTDEK holistiScHE ergonomiE

3. Minimaliseer visuele indrukken

Een rommelige of slordige werkplek met veel indrukken, beweging, informatie en sterke kleuren betekent dat we bewust of onbewust voortdurend iets in onze ooghoeken hebben dat ons afleidt. Een meer gestructureerde en rustige werkomgeving, met minder prikkels, biedt betere omstandigheden voor onze hersenen om zich te concentreren op de huidige activiteit en creëert werkrust. In het interieurontwerp kun je stellen dat gesloten of gedeeltelijk gesloten kasten een rustiger indruk maken dan bijvoorbeeld open planken vol met spullen. Met behulp van aan het plafond hangende of op de vloer staande schermen, zachte zitmeubelen met een hoge rug of opbergoplossingen kun je de werkomgeving zo indelen dat het oog minder ver in de ruimte kijkt. Een ander voorbeeld is het aanbrengen van matte folie op delen van de ramen waar buiten veel beweging is, dan verminder je de afleiding maar laat je toch positief daglicht door.

4. Kies voor aardse kleuren

Kleuren die dicht bij de kleurenschaal van de natuur liggen, zoals groen en aardetinten, hebben een bijzonder effect op het herstelvermogen van mensen en genieten daarom de voorkeur in de meeste werkomgevingen. Aardse en gedempte kleuren die toon op toon gaan, creëren een rustig gevoel en zijn ook gemakkelijk met elkaar te combineren, terwijl de uniforme en harmonieuze indruk behouden blijft. Vermijd patronen op grote oppervlakken, sterke kleuren of te veel verschillende kleuren in dezelfde ruimte.

Lees meer over het belang van kleuren

5. Stimuleer beweging

Een ongemakkelijke werkhouding kan op zichzelf al een negatieve afleiding zijn. Wij mensen zijn gemaakt om te bewegen en daarom is het belangrijk dat het ontwerp van de werkplek en het interieurontwerp zelf dit aanmoedigen. Kies meubilair dat ontworpen is om beweging aan te moedigen en bevorder afwisseling gedurende de dag door verschillende omgevingen aan te bieden waartussen je kunt wisselen. Je volgende positie is je beste positie!

Lees meer over het stimuleren van beweging in de werkomgeving

6. Maak het mogelijk om het licht te controleren

De behoefte aan licht varieert gedurende de dag en het jaar, afhankelijk van de taak die we voor ons hebben. Het varieert ook tijdens het leven - oudere mensen hebben vaak ander en meer licht nodig dan jongere mensen. Flexibele oplossingen en de mogelijkheid om het licht individueel te regelen hebben veel voordelen, simpelweg omdat we allemaal verschillende voorkeuren en behoeften hebben. Dit kan bijvoorbeeld dimbare armaturen, gordijnen, jaloezieën of verplaatsbare verlichting betekenen.

Lees meer over verplichting op de werkplek

7. Beperk digitale afleidingen

Mobiele telefoons en computers kunnen grote afleidingen zijn als ze niet productief worden gebruikt. Om digitale afleiding te verminderen, kun je meldingen uitschakelen of app-blokkers gebruiken die toegang tot sociale media en andere afleidingen tijdens de werkperiode voorkomen. Je kunt ook e-mail filteren om prioriteit te geven aan belangrijke berichten en onmiddellijke meldingen uitschakelen.

Het menselijk vermogen om te multitasken is een mythe, in feite kunnen onze hersenen zich maar op één ding tegelijk concentreren. Onze hersenen hebben maar één processor en zodra we multitasken, moeten de hersenen schakelen tussen verschillende activiteiten. Als we gestoord worden, kan het wel twintig minuten duren voordat we weer dezelfde focus hebben.

Concentratie creëren door afleiding op de werkplek te minimaliseren is een belangrijk onderdeel van het verhogen van de productiviteit en het welzijn. Heb je hulp nodig bij het analyseren van de behoeften van je werkruimte of advies over interieuroplossingen?

Ben je klaar voor de volgende stap?