Verschillende kleuren beïnvloeden ons op verschillende manieren

De kleuren die ons omgeven tijdens de werkuren beïnvloeden ons, ons gedrag en onze gevoelens. Veel psychologen hebben de invloed van kleuren bestudeerd en hebben aangetoond dat ze op verschillende manieren worden opgevat, waarbij ze reactie uitlokken bij de meeste mensen.

DE INVLOED VAN KLEUREN

De wetenschap bestudeert al minstens 200 jaar de invloed die kleuren op ons hebben. Uit die periode dateert in elk geval het baanbrekende werk over kleurenfilosofie van schrijver en naturalist Johann Wolfgang von Goethe.

Hedendaagse psychologen en onderzoekers verschillen van mening over wat kleuren precies met ons doen, maar voor de meeste onder hen staat vast dat kleuren een belangrijk effect hebben op hoe we ons voelen en gedragen.

Volgens de meeste kleurwetenschappers vindt onze waarneming van kleuren plaats in het zogenaamde limbische systeem van onze hersenen, ofwel in het meest primitieve deel van ons brein. Dit betekent dat de manier waarop we kleuren ervaren nauw verbonden is met onze gevoelens en ons onderbewustzijn.

Zo voelen we bijvoorbeeld aan dat de kleuren van de muren of het interieurontwerp van een ruimte een bepaald effect op ons hebben, hoewel we dat effect maar moeilijk onder woorden kunnen brengen. Verder wijzen onderzoekers erop dat bepaalde associaties die we met kleuren hebben cultureel aangeleerd zijn, terwijl andere van biologische oorsprong zijn en buiten onze wil bestaan.

Dit alles wijst erop dat kleurenfilosofie het verdient om serieus te worden genomen. Kleuren beïnvloeden ons elke dag – onze gevoelens, ons gedrag tegenover anderen en onszelf, en ons concentratievermogen.

DE FANTASTISCHE VIER

Er zijn vier primaire kleuren die ons beïnvloeden en fungeren als een emotioneel kompas, namelijk groen, geel, rood en blauw. Die kleuren worden vaak onderverdeeld in warme (rood, oranje en geel) en koude kleuren (lila, blauw en groen). Hun eigenschappen lokken specifieke gevoelens uit en dragen bij tot de sfeer in een ruimte of een andere omgeving. Met betrekking tot interieurs, is het opmerkelijk dat koude kleuren een ruimte groter doen voelen, terwijl warme kleuren het omgekeerde doen. Een warme kleur geeft ons dan weer een hartelijker gevoel, terwijl een koude kleur ons een koele indruk geeft.

Wist je dat...

Iemand met een normaal kleurenzicht zo'n tien miljoen verschillende kleurnuances kan onderscheiden. We kunnen echter niet meer dan 40.000 aparte kleuren identificeren.

GrOEn

Groen is een harmonieuze kleur, die vaak symbool staat voor de natuur en die we associëren met gezondheid, jeugd, veiligheid en milieubewustzijn. Groen is zacht voor het oog en is onze voorkeurskleur. Een groen oppervlak zorgt voor harmonie en vermoeide ogen laven zich het liefst aan groen. Omdat het zowel kalmeert als opfrist, zorgt groen voor evenwicht. Een kleur voor elke ruimte dus.

GEEL

Geel staat wereldwijd symbool voor de zon en wordt vaak geassocieerd met optimisme, vreugde en energie. Het is een kleur die onze aandacht trekt en ons geheugen en ons denkvermogen prikkelt – ideaal dus voor in een werkkamer, want geel wordt vaak geassocieerd met intelligentie. Geel komt goed tot zijn recht in vergaderruimtes voor creatieve bijeenkomsten of brainstormingsessies, want het maakt de tongen los.

ROOd

Rood trekt snel onze aandacht en doet ons hart een tikje sneller slaan. Het is de kleur die we het eerst opmerken en het laatst vergeten. Rood staat voor energie en passie, macht en kracht, maar moet spaarzaam worden aangewend, want het kan ook woede en paniek oproepen. Met de hoeveelheid rood moet zorgvuldig worden omgesprongen, want die kleur krijgt al snel de bovenhand en kan een ruimte domineren. Rood zou onze eetlust stimuleren en komt vaak voor in restaurants en eetzalen.

BlAUW

Blauwtinten creëren een gevoel van kalmte, rust en stilte. Blauw heeft een kalmerend effect en doet ons denken aan rust, ontspanning en er even tussenuit zijn. Door blauw gaan we rustiger ademhalen en minder vaak met de ogen knipperen. In blauwe ruimtes zouden we productiever zijn, net omdat we er tot rust komen. Wanneer we ontspannen zijn, kunnen we ons immers makkelijker concentreren, en dat vergroot onze productiviteit. Blauw kan dus een goede keuze zijn voor vergaderruimtes of plaatsen waar workshops doorgaan en ideeën tot stand moeten komen.

TUSSENtinten

Naast de vier primaire kleuren (groen, geel, rood en blauw) zijn er ook tussenin prachtige tinten. Dit zijn tussentinten en worden in de volgende kleuren onderverdeeld:

 

Wist je dat...

De kleur blauw wordt geassocieerd met betrouwbaarheid en eerlijkheid; 60% van de Zweedse bedrijven hebben een blauw logo en overal ter wereld is het een veelgebruikte kleur.

OranJE

Oranje trekt, net als rood, veel aandacht. Het straalt evenwicht uit en geeft ons een welkom en warm gevoel. Oranje zou ons hartelijker, alerter en vrolijker maken. Het doet ons ook denken aan warmte, geborgenheid en voedsel en is daarmee een geschikte kleur voor keukens en eetzalen. Oranje zou ook de communicatie bevorderen en komt dus in aanmerking voor ruimtes waar we met anderen in dialoog gaan.

Paars

Paars was vanouds de kleur van het koninklijk huis. Daarom wordt het vaak geassocieerd met weelde en trouw. Paars is een vrouwelijke kleur. Omdat veel kinderen er dol op zijn, past het vaak goed in schoolomgevingen.

Turquoise

Turquoise wordt ervaren als een levendige, koele kleur en staat symbool voor frisheid en zuiverheid. Daarom wordt het vaak gebruikt in bars, zwembaden, medische bedrijven en kuuroorden.

ROZE

Roze is een rustgevende kleur, die een gevoel van veiligheid geeft. Het staat voor plezier en optimisme. Het is een zachte kleur, ideaal voor ruimtes met een rustige sfeer.

Bruin

Bruin straalt rust en geborgenheid uit, maar te veel bruintinten kunnen een gevoel van droefheid opwekken. Bruin en beige zijn rustgevende kleuren en komen het best tot hun recht in ruimtes die zijn bedoeld om te ontspannen of om zich te concentreren. Voor maximaal effect moeten ze worden gecombineerd en aangevuld met vrolijkere kleuren

Een kleurenwiel helpt je om kleuren te kiezen en gebruiken die elkaar aanvullen en goed samengaan. Dit kleurenwiel is gebaseerd op de primaire kleuren (geel, rood en blauw) en toont twaalf kleurtinten en hoe ze zich tegenover elkaar verhouden.