Achter de schermen

HET IDEE ACHTER HARMONIE
IN HOLISTISCHE ERGONOMIE

Hoe leg je iets abstracts maar toch tastbaars uit dat al je zintuigen beïnvloedt? Wat zijn de dingen op je werkplek die welzijn, creativiteit en productiviteit stimuleren? Soms bestaan er voor ingewikkelde vragen eenvoudige antwoorden. Het antwoord is holistische ergonomie. Om dit brede onderwerp duidelijk en herkenbaar te maken, hebben we besloten ergonomie te vergelijken met muziek.

Dit is hoe wij harmonie hebben gecreëerd. 

bts-collage.jpg

We hebben samengewerkt met een aantal fantastische muzikanten om het belang van ergonomie vanuit een groter perspectief te benadrukken. Net als ergonomie vereist ook muziek een consensus en samenhang om een goed resultaat te bereiken. Voor beide is een diepgaand inzicht nodig, zowel in de details als in het geheel. Een orkest of een werkomgeving is immers niet sterker dan de zwakste schakel. Iedereen moet een consensus bereiken en de huidige mogelijkheden en voorwaarden begrijpen. Om werkelijk goede resultaten te bereiken en optimaal gebruik te maken van uw interieuroplossing, moet u rekening houden met alle aspecten van ergonomie. Het is vergelijkbaar met het verschil tussen lawaai en geluid. Het is het verschil tussen evenwicht en onevenwicht. De muzikanten hebben samen geoefend, van elkaar geleerd en in harmonie een exclusief Kinnarps-stuk gespeeld. Maak kennis met de makers.

Karin Hammar 

- Harmonie gaat over evenwicht. Wanneer u evenwichtig en opmerkzaam bent, bent u ook klaar voor onverwachte zaken die op het moment zelf gebeuren. Een goede interactie tussen muzikanten vereist een volledige beheersing van uw instrument en een goede voorbereiding van het betreffende muziekstuk. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe beter men is voorbereidt, hoe meer vrijheid men geniet.

Wie: Karin Hammar, professioneel en internationaal freelance muzikant
Instrument: Trombone
Genres: Jazz, pop en wereldmuziek
Ergonomie: Goede akoestiek en verlichting, en een comfortabele stoel zonder armleggers
Leuk weetje: Winnaar van meerdere prestigieuze prijzen in de jazzwereld

Olof Kennemark

- Ik vind het leuk wanneer verschillende harmonieën de muziek beïnvloeden en helpen de melodie te benadrukken. Als ik me rustig en in evenwicht voel, voel ik me ook harmonieus. Ik weet zeker dat mijn gemoedstoestand een invloed heeft op mijn muziek. Een goede interactie vereist een goede opmerkzaamheid en eerlijke muzikale expressies binnen de groep. Iedereen moet zijn best doen om iets groters te creëren dan zichzelf.

Wie: Olof Kennemark, volksmuzikant en vioolleraar
Instrument: Viool
Genres: Folkmuziek    
Ergonomie: Een goed evenwicht tussen privacy en sociale interactie, en een goede verlichting 
Leuk weetje: Op 6-jarige leeftijd begonnen met viool, in de voetsporen van zijn vader

Saba Zolfaghari

- Harmonie is symbiotisch. Het leven gaat over wat je krijgt, neemt en teruggeeft in een eerlijke en constante stroom. Ik vind harmonie met mijn instrument in het ritme. Voor mij is muziek een gezamenlijke inspanning met stemmen en instrumenten in harmonie, waarbij we samen een kunstwerk creëren. Het is één gezamenlijke hand die één schilderij maakt, niet meerdere handen die individueel schilderen.

Wie: Saba Zolfaghari, freelance muzikant en student
Instrument: Perzische percussie; daf
Genres: Traditionele Perzische muziek    
Ergonomie: Geen storende geluiden en een goede stoel en bureau
Leuk weetje: Begonnen als kind na het bekijken van een daf-segment op de Iraanse televisie

Gustav Hördegård

- Harmonie is iets om naar te streven. Het is een wenselijke en bevredigende gemoedstoestand, maar ook iets wat moeilijk te bereiken is. Aan het einde van een succesvol optreden barst ik doorgaans van energie door de sfeer op het podium en de interactie met de band. Wanneer alles weer rustiger wordt, krijg ik vaak een harmonieus gevoel. Muziek is alles voor mij, mijn werk en mijn grootste interesse in het leven. 

Wie: Gustav Hördegård, freelance professionele muzikant
Instrument: Bas en contrabas   
Genres: Pop, jazz en soul    
Ergonomie: Instrumenten die ik leuk vind om te bespelen en instrumenten die op elkaar zijn afgestemd
Leuk weetje: Zijn liefde voor de elektrische bas begon op 11-jarige leeftijd in een muziekwinkel

Jacob Hallberg

- Het creatieve proces moet leuk en bevredigend zijn. Als muzikant is het ook belangrijk opmerkzaam te zijn. Als er een goede sfeer heerst in de band schijnt deze altijd door. Dat is een vorm van harmonie. Een andere vorm is een diepe focus die mogelijke afleidingen, zelfs honger, overwint. Harmonie gaat ook over ontspanning en het zuiveren van je geest met beweging of fysieke arbeid.

Wie: Jacob Hallberg, componist en geluidsontwerper
Instrument: Voornamelijk piano en gitaar
Genres: Pop, soul, rock, reggae, EDM en jazz   
Ergonomie: Goede verlichting en de mogelijkheid mijn zithouding te veranderen
Leuk weetje: Bouwt gitaren met zijn vader

 

 

”Muziek heeft de kracht om emoties te uiten, maar er komt meer bij kijken dan alleen de uitvoering. Mijn interesse is ook geworteld in techniek en vakmanschap. Het was een zeer lonende en inspirerende ervaring om in deze nieuwe context met Kinnarps samen te werken.”

Jacob Hallberg, Componist

bts-end.jpg

"Bij Kinnarps zijn we gepassioneerd door het creëren van interieurs die mensen de mogelijkheid bieden zich volledig te ontplooien, zich goed te voelen en hun volledige potentieel te bereiken. De analogie tussen muziek en ergonomie voelt perfect aan."

Ann Cederwall
Director Global Marketing & Communications
Kinnarps

"Veel mensen die aan ergonomie denken, denken meteen aan stoelen en zitten, maar ergonomie gaat veel verder. Het is nu belangrijker dan ooit het grotere geheel te overwegen om een gezonde en succesvolle werkomgeving te ontwerpen."

Anders Lundahl
Ergonoom & Fysiotherapeut
Kinnarps

bts-2.jpg