Bezorgdheid over giftige stoffen

Er gaan regelmatig stemmen op over de hoeveelheid gevaarlijke chemische stoffen in onze omgeving, en nog vorige zomer diende de Europese Commissie een voorstel in voor wetenschappelijke criteria waarmee hormoonontregelaars kunnen worden geïdentificeerd. Giftige chemicaliën zijn overal te vinden, van meubilair tot speelgoed, en kunnen leiden tot ernstige ziektes zoals diabetes en kanker. Ook verminderde vruchtbaarheid wordt gelinkt aan de chemicaliën in onze omgeving, en er is grote bezorgdheid bij het publiek over de opname van deze stoffen.

9 op 10 zweden gaan akkoord

Bijna 9 op 10 Zweden (88 procent) geven toe dat ze bezorgd zijn over de opname van chemische stoffen uit de omgeving die een negatief effect kunnen hebben op hun gezondheid. Volgens nieuwe cijfers van Kinnarps, vermijden bijna evenveel mensen (84 procent) producten of voedsel omdat ze giftige stoffen bevatten.

 

"Veel mensen maken zich zorgen over giftige chemicaliën en maken een bewuste keuze bij de aankoop van producten. Dit bewijst dat het publiek steeds meer weet dat deze chemicaliën een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Het is belangrijk om na te denken over wat we eten en welke producten we kopen, aangezien er soms pas jaren na de blootstelling symptomen opduiken. Wanneer je werd blootgesteld aan chemicaliën, duurt het lang om er van verlost te geraken."

Tomas Ekström, Head of Sustainability, Kinnarps

Volgens de enquête denkt de meerderheid dat kledij (71 procent), voedsel (65 procent) en make-up (78 procent) giftige chemicaliën bevatten of uitstoten. Er is echter minder aandacht voor meubilair - slechts 49 procent denkt dat er giftige stoffen zitten in meubelstukken. Maar het is duidelijk dat er overal schadelijke stoffen te vinden zijn - van vlamvertragers in stoffen tot phtalaten die kunststof en rubber verzachten.

"Het is algemeen geweten dat er toxines en schadelijke stoffen zitten in kledij, schoonheidsproducten en bespoten voedsel, maar er is te weinig kennis over de giftige stoffen in de omgeving waar we het grootste deel van onze dag doorbrengen - in scholen en werkomgevingen. Net zoals het voedsel dat we eten onze gezondheid en ons humeur kunnen beïnvloeden, wordt ons welzijn en onze prestaties beïnvloed door wat we opnemen van het meubilair in scholen en werkplekken," zegt Ekström.

Mannen en vrouwen tussen 56 en 80 jaar zijn het meest bezorgd over giftige stoffen in hun omgeving (93 procent), terwijl jonge mensen tussen 25 en 35 jaar volgens de enquête het minst bezorgd zijn (82 procent).

 

voor vragen, contacteer:

Tomas Ekström, Head of Sustainability, Kinnarps
tomas.ekstrom@kinnarps.se
+46 (0)515-381 40