Van hout naar stof – Kinnarps ontwikkelt prototypes uit papier
Vandaag verbruiken we wereldwijd 90 miljoen ton textielvezels per jaar. Door de stijging van de wereldbevolking en de verhoogde levensstandaard wordt verwacht dat de vraag naar textiel zal verdubbelen tegen 2040. Productie van op olie gebaseerde vezels zoals nylon en polyester belasten het milieu, en zijn daarom geen duurzaam alternatief.
Terzelfdertijd is er geen ruimte meer voor het aanplanten van katoen, een praktijk waarbij ook vragen kunnen worden gesteld op vlak van duurzaamheid, gezien het grote water- en chemicaliënverbruik dat hiermee gepaard gaat. Het is daarom ook erg belangrijk om nieuwe, commercieel levensvatbare alternatieven te vinden voor katoen en synthetische materialen op basis van chemicaliën. En daar komt het ruwe Zweedse hout van pas! Papier is niet alleen een natuurlijk materiaal, het is ook recycleerbaar. Van een enkele boom kan 150 000 km cellulosevezels gemaakt worden, goed voor 200 broeken. Klassieke stoffen zoals katoen, viscose en lyocell zijn ook cellulose materialen, net als hout. Stoffen gebaseerd op hout zijn ook niet nieuw: ze worden al lang gemaakt uit planten zoals bamboo of hennep. Cellulose van de Zweedse bosbouw kan een belangrijke rol spelen als toeleverancier voor de wereldwijde textielindustrie. We moeten enkel de code kraken!
Ontworpen voor recyclage
Kinnarps is een van de deelnemers aan “Designed for Recycling”, samen met Smart Textiles en 13 andere bedrijven uit de Zweedse bosbouw, papier- en textielindustrie. Het doel is om biologisch meubilair en bio-interieurelementen te ontwikkelen gemaakt uit gerecycleerd papier. De idee is om een cyclus te ontwikkelen waarbij meubilair en zijn onderdelen kunnen worden gerecycleerd – ze krijgen dan een nieuw leven als papier en karton, in plaats van op de afvalberg te belanden. Zo kunnen we een beter effect creëren, waarbij we geen grondstoffen en textielvezels weggooien, maar ze alsmaar opnieuw kunnen gebruiken.
“In dit project heeft Kinnarps een prototype van een scherm ontworpen dat volledig recycleerbaar is, zowel kern als stoffering. Het is gemaakt van hout uit de Zweedse bosbouw. Designed for Recycling ontwikkelde een papieren garen van twee verschillende types papier, dat dan werd gebruikt om het textiel te creëren dat wordt gebruikt voor het scherm. Het project ontwikkelde ook een stevigere papierstructuur die kan gebruikt worden voor de kern”, aldus Christina Calisir.
Op basis van deze twee materialen ontwikkelde Kinnarps de prototypes van twee opzetwanden. Opdat meubilair echt recycleerbaar is moeten alle onderdelen makkelijk van elkaar kunnen worden gescheiden. Daarom kozen we voor een papieren hoes die dan over de kern kan worden getrokken. Slimme sluitingen maken het makkelijker om de schermen samen te stellen en uit elkaar te halen.
De schermen doorlopen een volledige cyclus: van papier naar garen, tot textiel en het uiteindelijke afgewerkte product. Nadien kan het dan weer volledig worden gerecycleerd.
“De schermen werden heel positief onthaald, zowel in de projectgroep als bij klanten aan wie we de prototypes hebben gepresenteerd”, zegt Calisir.
"In dit project ontwikkelde Kinnarps een prototype van een scherm dat volledig recycleerbaar is, zowel de kern als de stoffering. Het is gemaakt uit hout van de Zweedse bosbouw."
Deze activiteit was onderdeel van het jarenlange project “Establishing locally-grown textiles in Sweden”, waar Kinnarps ook aan deelnam. Het doel van het project was het vinden van nieuwe manieren om het Zweedse hout te gebruiken, met een focus op de meubel- en designindustrie. De stoffen gemaakt tijdens dit project, die ook werden gebruikt voor de prototypes van Kinnarps, zijn gemaakt van pulp van Zweedse sparren en dennen. De stoffen zijn opvallend stevig, wat hen geschikt maakt voor gebruik in kantoren en publieke ruimtes. Ze werden ook al gebruikt voor verschillende kledingstukken, zoals een “papieren jurk”.
Het project leidde tot een innovatieve en informatieve uitwisseling tussen verschillende sectoren zoals de meubel-, textiel- en papierindustrie en de recyclage-industrie. “Dingen samen doen geeft je een beter begrip van elkaars uitdagingen in de verschillende sectoren. We toonden ook dat het mogelijk is om textiel en meubilair te creëren uit Zweedse biomassa”, zegt Calisir.
VOORTZETTING MET 'Forest fabric'
Nu wordt het verhaal verdergezet met een nieuw driejarig project - Forest Fabric - waar Kinnarps opnieuw aan zal deelnemen. De grote uitdaging is nu de verdere ontwikkeling van industriële en commerciële stoffen en processen voor meubilair, interieurdesign en mode. "Het is maar logisch dat Kinnarps deelneemt aan dit project", zegt Johanna Ljunggren, Kinnarps Sustainability Manager.
"Als onze klanten willen voelen dat duurzame keuzes zowel makkelijk als economisch slim zijn, moeten we concrete voordelen aanbieden. De meubelindustrie heeft nieuwe, duurzame bedrijfsstructuren nodig - en wij willen een van de pioniers zijn", gaat Johanna verder.